Microsoft doet tijdelijke Java-concessie

Microsoft wil de ondersteuning voor de Java-software van rivaal Sun in het Windows besturingssysteem tijdelijk herstellen.

Vorig jaar juni bepaalde een federale rechter dat naast Netscape's Navigator, met name Java het slachtoffer is geworden van Microsofts pogingen om zijn monopolie-positie te behouden. Sun heeft zelf nog een aparte zaak tegen Microsoft lopen waarin het miljarden dollars aan schadevergoeding eist voor het onrechtmatig 'uit de markt drukken' van zijn Java-producten.
 
Niet geheel toevallig lijkt de concessie van Microsoft te komen vlak voordat rechter Colleen Kollar-Kotelly het startsein geeft voor de slotpleidooien in de lopende antitrustzaak tegen Microsoft. Daarna zal ze bepalen of de overeenkomst die Microsoft vorig jaar november met het Amerikaanse ministerie van Justitie sloot, voldoende garanties biedt om de monopoliepositie van het softwareconcern in te perken. Negen staten, waaronder Californië en Connecticut, dringen aan op zwaardere restricties.
 
Microsoft haastte zich te verklaren dat de - tijdelijke - concessie niet is bedoeld om de negen tegenstribbelende staten milder te stemmen, maar dat het een reactie is op de ontwikkelingen in de zaak met Sun. Deze verklaarde eerder dat Microsoft het leven van Java zo goed als onmogelijk maakte, door geen enkele ondersteuning voor de technologie te bieden binnen Windows XP.
 
Volgens een Microsoftwoordvoerder is de opname van zijn eigen Java Virtual Machine (JVM) in de Windows XP Service Pack 1, die eind deze zomer beschikbaar komt, bedoelt om Sun tegemoet te komen in zijn bezwaren, maar is de stap van tijdelijke aard. Vanaf januari 2004 is JVM niet meer beschikbaar binnen Windows. Opvallend is wel dat Microsoft zijn beslissing van amper een jaar geleden volledig herziet. Toen maakte het softwareconcern bekend dat JVM alleen beschikbaar is als download via de Microsoft-site.
 
In een reactie verklaarde Sun dat de beslissing van Microsoft slechts een 'tijdelijke opluchting' oplevert en dat het jammer is dat Microsoft een 'achterhaalde en incompatibele' versie van Java Runtime gebruikt in plaats van de nieuwste versie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-19T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.