Onderzoek naar illegale chipprijs-opdrijving

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft diverse halfgeleiderleveranciers gedagvaard voor het maken van illegale prijsafspraken.

De actie van de Amerikaanse antitrust-autoriteiten komt nadat de prijzen van belangrijke computercomponenten, waaronder met name dram's, over het afgelopen eerste kwartaal opvallend sterk zijn gestegen. Het ministerie van Justitie vermoedt nu dat aan deze prijsstijgingen onderlinge afspraken tussen de grote chipleveranciers ten grondslag liggen, en dan gaat het met name om de leveranciers van geheugenchips. Bovendien vermoeden de autoriteiten dat sommige chipproducten op ongeoorloofde wijze hun productiecapaciteit naar beneden hebben geschroefd.
 
Volgens The Wall Street Journal hebben inmiddels diverse toonaangevende chipleveranciers bevestigd dat ze een dagvaarding in de bus hebben gekregen. Daarbij zou het gaan om het Koreaanse Samsung, Micron Technology, Hynix en het Duitse Infineon. Ook de Taiwanese chipleveranciers Windbond Electronics en Nanya Technologies hebben een dagvaarding ontvangen.
 
Eind 2001verkochten de producenten van geheugenchips hun populaire dram's nog onder de fabricageprijs, als gevolg van de zwakke vraag naar pc's. Maar begin 2002 schoten de prijzen per dram plotsklaps omhoog van gemiddeld 1,97 dollar naar 4,50 dollar per dram. Sindsdien zijn de prijzen overigens weer teruggevallen naar gemiddeld 2,35 dollar per stuk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-20T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.