Sun ontkent voortrekken buitenlanders

Sun Microsystems trok buitenlandse employees met een tijdelijk visa onterecht voor bij de ontslagrondes die vorig jaar plaatsvonden. Sun ontkent de beschuldigingen van een voormalig medewerker.

De klacht komt volgens persbureau Reuters van softwareontwikkelaar Guy Santiglia, die vorig jaar november werd ontslagen, nadat hij vier maanden bij Sun had gewerkt. Santiglia beweert dat buitenlandse werknemers met een lange termijn visum (de zogeheten H-1B visa) met opzet werden ontzien bij de ontslagronde van 3900 banen. Volgens Santiglia was Sun op deze wijze in staat extra geld te besparen.
 
In 2000 werden de zogeheten H-1B visa op grotere schaal toegekend, omdat de Amerikaanse it-industrie met een schrijnend gebrek aan hoog opgeleid personeel, voornamelijk software-engineers, kampte. Volgens Sun bestaat slechts 5 procent van zijn totale medewerkersbestand uit buitenlandse employees met een dergelijk visum.
 
Een woordvoerder van Sun ontkent in alle toonaarden dat er met opzet meer 'duurdere' Amerikaanse werknemers zijn ontslagen. "Het visa-programma werkte voor ons effectief, omdat we daarmee cruciaal technisch talent van buiten de VS konden aantrekken. Maar het kostte ons ook heel veel geld om deze medewerkers te ondersteunen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-25T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.