Wet van Moore krijgt nieuwe oppepper

Onderzoekers aan de Princeton Universiteit claimen een doorbraak op chipproductie die de Wet van Moore voorbijstreeft. Ingenieur Stephen Chou heeft een nieuw productieproces ontworpen voor snellere chips.

De onderzoeker combineert mechanische chipproductie met lasertechnologie om silicium-patronen te etsen via een quartz-tussenlaag. Deze etsen hebben een maat van 10 nanometer, terwijl de huidige standaard 130 nanometer (0,13 micron) is. Halfgeleiderproducenten werken nu aan de volgende stap: 90 nanometer.
 
Chou en zijn team stellen dat dankzij hun methode aanzienlijk meer transistoren op een chip zijn te etsen dan tot op heden mogelijk wordt geacht. De mogelijke transistordichtheid zou een factor honderd hoger liggen.
 
De Wet van Moore, geformuleerd door Intel mede-oprichter Gordon Moore, stelt dat het aantal transistoren op een silicium-chip elke achttien maanden verdubbelt. Tot op heden zijn er doorbraken geboekt die deze stelling telkens iets oprekten. De Princeton-methode zou in één klap een grote voorsprong opleveren.
 
Analisten zijn echter nog behoedzaam. "Het idee is zeker interessant, al was het maar vanwege de mogelijkheid om met een maat van 10 nanometer te werken", stelt halfgeleiderexpert Russ Craig van onderzoeksbureau Aberdeen Group. "Maar als Chou's oplossing echt op de korte termijn nuttig is, zou hij nu bestookt worden door Intel, Texas Instruments en al die andere bedrijven."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-07-01T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.