Grote it-servicespelers mijden risico

De grote spelers in de it-serviceindustrie zijn na het WorldCom-debacle in toenemende mate op hun hoede bij het afsluiten van omvangrijke uitbestedingscontracten.

Volgens de laatste cijfers die door EDS, na IBM de grootste serviceverlener ter wereld, zijn vrijgegeven, heeft het concern bij WorldCom nog een rekening van 150 miljoen dollar uitstaan. Daarnaast bevat het lange termijncontract 'garanties' voor circa 600 miljoen dollar aan inkomsten over de komende jaren. Maar nu WorldCom dreigt om te vallen, is het nog maar de vraag of EDS die inkomsten ooit kan innen.
 
EDS is volgens The Wall Street Journal inmiddels extra voorzichtig geworden met het afsluiten van nieuwe langdurige servicecontracten. Het heeft zijn bod voor een omvangrijke servicedeal met levensmiddelenconcern Proctor & Gamble, directe concurrent van Unilever, ingetrokken, omdat het 'risicoprofiel' volgens EDS te hoog was.
 
Inmiddels lijkt met name de top van de Amerikaanse it-serviceindustrie klappen op te lopen door de crisis in de Amerikaanse zakenwereld. Sommige klanten van bijvoorbeeld IBM Global Services en EDS staan op de lijst voor nader boekhoudonderzoek, wat het risico op niet betaalde servicecontracten vergroot. Die onzekerheid heeft zich inmiddels al vertaald naar de beurs. Zo daalde het aandeel EDS op maandag met 18 procent naar 30,35 dollar per aandeel en moest IBM 6,1 procent inleveren op 67,70 per aandeel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-07-02T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.