Rechter benoemt toezichthouder Worldcom

Een federale rechter in de VS heeft voormalig Sec-hoofd Richard Breeden benoemd als toezichthouder bij het in opspraak geraakte communicatiebedrijf Worldcom.

Tegelijk stelde rechter Jed Rakoff de datum vast voor de civiele zaak die de Amerikaanse beurswaakhond Sec (Securities and Exchange Commission) heeft aangespannen tegen Worldcom. Deze zaak zal op 31 maart 2003 voor de rechtbank dienen. Eén van de taken van de benoemde toezichthouder is dan ook ervoor te zorgen dat Worldcom in de tussentijd geen dingen doet die het onderzoek naar de boekhoudkundige malversaties kan bemoeilijken. Bovendien moet Breeden erop toezien dat de directieleden van Worldcom per persoon niet meer dan honderduizend dollar krijgen betaald.
 
De Sec heeft Worldcom aangeklaagd voor het schenden van Amerikaanse veiligheidswetten. Anderhalve week geleden gaf het bedrijf toe dat voor een totaal van 3,85 miljard dollar op een verkeerde manier in de boeken is opgenomen. De zaak van de Sec is geen strafzaak, maar een civiele zaak. De kans is echter groot dat het momenteel lopende onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de malversaties bij Worldcom, wél zal leiden tot een strafrechtzaak. En ook de hoorzittingen die het Amerikaanse congres volgende week start, zullen waarschijnlijk leiden tot een strafrechtelijke vervolging.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-07-05T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.