Bedrijven vaker doelwit internetaanvallen

Internetaanvallen op bedrijven zijn in de eerste zes maanden van 2002 wereldwijd met 28 procent toegenomen.

Volgens een onderzoek van internetbeveiligingsbedrijf Riptech zijn vooral technologie-ondernemingen, energieproducenten en bedrijven in de financiële sector het mikpunt van hackers. De meer dan vierhonderd organisaties - overheidsbedrijven, particuliere ondernemingen en nonprofit-organisaties - die Riptech structureel in de gaten houdt, kregen in de eerste helft van dit jaar maar liefst 180 duizend min of meer succesvolle cyberaanvallen te verduren. In de tweede helft van 2001 waren dat er 'slechts' 160 duizend.
Met name aanvallen op nutsbedrijven lijken steeds populairder te worden. Zo'n 70 procent van de energiebedrijven die Riptech volgt, had in de eerste helft van 2002 te kampen met een serieuze aanval. In de zes maanden daarvoor gold dat voor 57 procent van de energiebedrijven. In absolute getallen ging het in de energiesector om 1280 cyberaanvallen. Dat is bijna twee keer zo veel als in de volksgezondheidssector (667 aanvallen) en ruim twee keer zo veel als bij productiebedrijven (617 aanvallen).
Opmerkelijk genoeg heeft Riptech vooralsnog geen bewijs gevonden van een toename van het aantal cyberaanvallen vanuit de zogenaamde 'schurkenstaten', die president Bush heeft aangewezen als sponsoren van internationaal terrorisme. Het is echter mogelijk dat het opsporen van de bron van dergelijke aanvallen vanuit landen als Iran, Noord-Korea, Syrië en Libië wordt bemoeilijkt door de gebrekkige internet-infrastructuur in die landen, zegt Riptech.
Wel heeft het bureau vastgesteld dat 80 procent van de cyberaanvallen wordt gelanceerd vanuit een kleine 'elitegroep' van tien landen. Opvallend genoeg is de VS goed voor meer dan de helft van die 80 procent en daarmee de grootste van de elitelanden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-07-08T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.