Intels Itanium 2-processor maakt debuut

Chipproducent Intel lanceert vandaag de tweede generatie, codenaam McKinley, van zijn 64-bit Itanium-processoren. Deze chip moet de prestatiebeloftes van Intel waarmaken.

De veel uitgestelde eerste Itanium-chip, codenaam Merced, schoot namelijk nogal tekort wat prestatieniveau betreft. Dit resulteerde in een matige belangstelling en negatieve oordelen; analisten bestempelden de processor tot 'testchip voor computerproducenten'.
 
Intel heeft dit oordeel altijd tegengesproken, maar benadrukt nu wel de prestatieverbeteringen die de Itanium 2 biedt. Hierbij vergelijkt de leverancier zijn nieuwste chip vooral met de Ultrasparc-processoren van Sun Microsystems. Die Unix-leverancier is de enige groter computerfabrikant die zich niet inlaat met Intels 64-bit architectuur (IA-64).
 
Concurrenten als IBM, HP (inclusief het overgenomen Compaq), Unisys, Bull, Nec, Hitachi en SGI gaan allen deels of zelfs geheel voor de Itanium-reeks. Opvallend is dat pc-leverancier Dell de boot nog afhoudt voor de nu gelanceerde tweede generatie. De directe pc-producent kijkt de kat uit de boom en wacht het op gang komen van de markt af. Dit impliceert dat er nu nog te weinig vraag is. Intel, die wil opklimmen naar de lukratieve server- en datacentermarkt, spreekt dit tegen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-07-09T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.