EU wil meer concurrentie voor telecommers

Mario Monti dreigt met sancties tegen voormalige telecommonopolisten die hun netwerken weigeren open te stellen voor de concurrentie.

De Europees commissaris van mededingingzaken signaleert dat anderhalf jaar na het EU-besluit om de concurrentie op met name het terrein van hoge snelheid internettoegang te bevorderen, de resultaten nog steeds minimaal zijn. Zo is in Duitsland slechts 2 procent van de lijnen beschikbaar voor andere spelers dan Deutsche Telekom. Daarnaast zijn er niet meer dan 900 duizend lokale lijnen beschikbaar gesteld voor andere aanbieders. Bovendien worden kleinere isp's soms 'gediscrimineerd' via hogere tarieven voor internettoegang en een trage serviceverlening.
 
De Europees commissaris heeft isp's die zich gedwarsboomd voelen door de opstelling van de voormalige monopolisten gevraagd officiële klachten in te dienen bij de Europese Commissie. Deze kan vervolgens de telecombedrijven straffen voor het overtreden van de Europese mededingingswet. "We zullen alles doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om de concurrentie op het net te vergroten."
 
Op dit moment onderzoekt de EU al de handel en wandel van Deutsche Telekom en France Teleko. Beide worden ervan verdacht de concurrentie met ongeoorloofde middelen buiten hun netwerken te houden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-07-09T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.