Microsoft biedt Java niet meer online aan

Softwareleverancier Microsoft heeft zijn Java-software verwijderd van de downloadpagina voor gebruikers van Windows XP. Dat besturingssysteem krijgt Java weer standaard via het aanstaande Service Pack 1.

De mogelijkheid Java op aanvraag te installeren via de Windowsupdate-site is sinds afgelopen woensdag niet meer aanwezig. Microsoft zegt dat het deze stap heeft genomen om tegemoet te komen aan bepalingen in de lopende Java-rechtszaak die Sun Microsystems heeft aangespannen.
 
Die serverfabrikant, tevens Java-schepper en deels eigenaar, had al eerder een aanklacht rondom Java ingediend tegen Microsoft, maar die zaak is geschikt. Één van de voorwaarden van de schikking was dat de Windows-leverancier zijn eigen Java-uitvoering - die niet beantwoordde aan de platformonafhankelijke eisen van Sun - niet langer mocht distribueren.
 
Microsoft heeft zijn jongste besturingssysteem Windows XP dan ook op de markt gebracht zonder Java. In de ogen van Sun was dit opzettelijk hindering van Java op basis van Microsofts monopoliepositie. Het bedrijf spande een nieuwe rechtszaak aan.
 
De aangeklaagde softwarefirma lijkt nu toeschietelijker en verklaarde vorige maand Java op te nemen in het komende eerste Service Pack (pakket lapmiddelen en verbeteringen) voor Windows XP dat in augustus of september uitkomt. Dit betreft echter een verouderde Java-versie. XP-gebruikers die de actuele versie willen, moeten bij Sun aankloppen (http://java.sun.com/getjava/download.html).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-07-16T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.