Zes Japanse concerns in SoC-alliantie

De top van de Japanse it-industrie bundelt zijn krachten in een joint venture die nieuwe generatie chips gaat ontwikkelen.

De joint venture, Advanced SoC Platform (Aspla) genaamd, is een initiatief van Fujitsu, Hitachi, Matsushita, Mitsubishi, Nec en Toshiba. Zij steken elk 1,3 miljoen dollar in het nieuwe bedrijf, maar kunnen verder putten uit een subsidiepot van 283 miljoen dollar van de Japanse overheid. Die wil daarmee stimuleren dat de Japanse it-industrie wat betreft chipontwikkeling gelijke tred houdt met Westerse bedrijven.
 
De alliantie gaat zich intensief bezig houden met desystem on chip (SoC) technologie; geavanceerde chips die onder meer worden gebruikt voor de verbinding van mobiele telefoons, digitale televisies en andere apparatuur met het internet. Omdat de ontwikkeling van SoC's een dure kwestie is, hebben de zes hun krachten gebundeld. Bovendien kampen vrijwel alle concerns met terugvallende omzetten.
 
Buiten de zes directe deelnemers aan het Aspla-project, is er ook nog een vijftal donateurs die elk enkele ruim honderdduizend dollar bijdragen. Daarbij gaat het om Sony, Sanyo, Sharp, Rohm en Oki.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-07-12T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.