IBM en Opera maken samen multimodal-browser

Een browser die in één sessie via stem, stylus of toetsenbord is te bedienen, vormt het product dat IBM en Opera samen binnen een half jaar op de markt willen brengen. De beta is deze herfst klaar.

De twee ondernemingen werken al langer nauw samen. Zo gebruikt IBM voor dienst Netvista Internet-apparatuur sinds kort de Opera webbrowser, omdat dit programma klein is en weinig computerkracht nodig heeft.
 
Het duo heeft nu aangekondigd samen een meervoudig te bedienen ('multimodal') browser te brengen. Dit betekent dat de browser in dezelfde sessie meerdere vormen van in- en uitvoer accepteert. Zij menen dat deze eigenschap belangrijker wordt, nu apparatuur kleiner wordt en veelal geen toetsenbord meer heeft (zoals mobiele telefoons en pda's). Een toepassing kan zijn dat iemand in de fabriek zijn handen niet vrij heeft en met zijn stem informatie opvraagt, die vervolgens in tekst of beeld wordt getoond.
 
De nieuwe browser gaat voldoen aan de xhtml+Voice (X+V) specificaties. Deze 'multimodal'-standaard is in 2001 door IBM, Opera en Motorola voorgelegd aan de standaardengroep W3C.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-07-30T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.