EU: één systeem voor luchtverkeer

De EU streeft naar een pan-Europees satelliet-gebaseerd verkeersleidingssysteem dat een eind moet maken aan het versnipperde luchtruimbeheer. De eerste contouren van dit 'Single European Sky'-project zouden eind 2004 zichtbaar moeten zijn. Een exacte deadline is niet gegeven.

De Europese lucht wordt beheerd vanuit 67 luchtverkeerscentra. Deze infrastructuur is veelal verouderd en achtergebleven bij de vervoersvraag. Standaardisatie in systemen en communicatietechnologieën is ver te zoeken. Het 'Single European Sky'-project moet ervoor zorgen dat er op een efficiëntere manier van het Europese luchtruim wordt gebruikgemaakt. Het nieuwe gemeenschappelijke luchtverkeersleidingssysteem moet voor een naadloze doorgifte van vluchtinformatie zorgen. Doel is de veiligheid in de lucht te verbeteren, de kosten te verminderen en vertragingen te minimaliseren, meldt ons zusterbladComputing.
 
Volgens woordvoerster Marjolein Wenting van de Luchtverkeersleiding Nederland (Lvnl)staat haar organisatie er positief tegenover. Maar, tekent zij aan, de betrokken instanties moeten onderling nog heel veel bespreken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-01T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.