IBM koopt adviestak PricewaterhouseCoopers

Voor 3,5 miljard dollar koopt IBM de adviestak van accountancy bedrijf PricewaterhouseCoopers (PwC). Een beursgang van PwC Consulting is daarmee van de baan.

De beursgang was ingezet om de schijn van belangenverstrengeling tussen controle- en adviesdiensten van PwC te vermijden. Met het Enron-schandaal is dat onderwerp erg actueel. Arthur Andersen, de 'huisaccountant' van Enron is eraan bezweken. Eerder lijfde Cap Gemini de adviestak van Moret, Ernst & Young in.
 
Samuel Palmisano, ceo en president van IBM, zegt dat de klant de drijvende kracht is achter de overname. "Klanten zijn niet alleen op zoek naar vernieuwende ideeën om hun bedrijfsvoering te verbeteren; ze zoeken een partner met diepgaande kennis van hun bedrijfstak en de mogelijkheid om vooruitstrevende technologie, op basis van open standaarden, in te zetten om die ideeën om te zetten in concrete bedrijfsvoordelen."
 
De koopsom wordt deels in contanten en deels in aandelen voldaan. De overname is afhankelijk van goedkeuring van betrokken mededingingsautoriteiten en de lokale PwC-kantoren. Big Blue verwacht de acquisitie in het derde kwartaal te kunnen afronden.
 
PwC Consulting wordt toegevoegd aan de Business Innovation Services-eenheid van IBM Global Services en vormt aldus een nieuwe eenheid. Ginni Rometty, thans general manager van IBM Global Services Americas, gaat de nieuwe eenheid leiden.
 
PwC verwacht dit jaar met ongeveer dertigduizend werknemers een omzet te halen van 4,9 miljard dollar. IBM haalde met zijn dienstverlenende tak in 2001 een omzet van 35 miljard dollar. Bij Global Services werken 150 duizend mensen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-07-31T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.