Pleidooi voor slimmere harde schijven

Wetenschapper Gordon Hughes pleit voor slimmere harde schijven. Maar dan moet de industrie dat wel eerst willen.

Hughes is 'associate director' van het Center for Magnetic Recording Research aan de Universiteit van Californië. Zijn pleidooi voor modernere harde schijven heeft hij neergelegd in een rapport over dit onderwerp dat in de augustus-editie van Ieee Spectrum verschijnt.
 
Als harde schijven meer intelligentie krijgen en een aantal taken gaan uitvoeren die traditioneel door cpu's (central processing unit) wordt gedaan, zijn goedkope verbeteringen mogelijk in computersectoren die uiteen lopen van laptops tot enorme opslagparken.
 
Harde schijven hebben tegenwoordig al heel wat aan boord: 32 bit interne processoren, een aantal MB aan intern ram en tientallen MB schijfruimte die gereserveerd is voor intern gebruik. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld interne hardware handelingen controleren, problemen herkennen en gebruikers indien nodig waarschuwen hun data elders op te slaan of de schijf te vervangen.
 
Maar ze kunnen zoveel meer, aldus Hughes, als ze maar een beetje slimmer worden gemaakt. Dan zouden ze bijvoorbeeld taken als 'datamining' en versleuteling kunnen overnemen van de cpu's.
 
Het probleem is alleen dat de huidige verbinding tussen schijf en cpu, meestal ide (integrated drive electronics), gewijzigd zou moeten worden. En daar voelt blijkbaar niemand voor. Computergebruikers zijn tevreden met hun harde schijven, waardoor fabrikanten geen aanleiding zien de standaarden aan te passen. "We hebben bedrijven als Intel nodig om aan de computerkant te werken en klanten die om nieuwe functies vragen voordat er iets gebeurt", zegt Hughes, die alles in het werk zal stellen om publiek en industrie 'op het juiste spoor te krijgen'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-01T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.