Onderzoekers koelen chips met water

Onderzoekers van de University of California Los Angeles (Ucla) experimenteren met succes met waterkoeling voor computerchips.

Door een fijne waternevel te sproeien over de bovenkant van silicone halfgeleiders, zeggen de onderzoekers niet alleen de chips koel te kunnen houden, maar bovendien de prestaties te kunnen verbeteren. Doordat kloksnelheid en capaciteit van de microprocessoren steeds maar worden opgevoerd, is koeling van de chips één van de belangrijkste problemen van de technologische vooruitgang aan het worden. Hardwerkende chips worden namelijk in een mum van tijd gloeiend heet.
 
Tot op heden werden de microprocessors over het algemeen met lucht gekoeld, maar voor de toekomst is een 'vloeibare' koeling wellicht de oplossing. Het waterkoelingssysteem zoals dat door de Ucla-wetenschappers is ontworpen, is klein, licht en energiezuinig. Nu is waterkoeling in de computerindustrie niet geheel nieuw, maar de Ucla-onderzoekers zijn er als eerste in geslaagd om de waternevel enkel en alleen over de chips te sproeien, niet over de rest van het systeem.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Dat is fijn, weer een nieuwe manier van vloeistofkoeling. Het zou pas revolutionair zijn als de techniek nu eens massaal zou worden toegepast in PC's.
En dat is pas het geval als het net zo goedkoop of slechts marginaal duurder zou kan worden geproduceerd als de huidige koelfans. Daar zou aan gewerkt moeten worden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-02T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.