Domeinregistreerders willen zwakkere Icann

De registreerders die de belangrijkste internationale top level domeinnamen (tld's) onder hun hoede hebben, willen dat de macht van de Icann wordt beperkt.

Daartoe hebben Verisign (dat .com, .org en .net beheert) en Centr, als vertegenwoordiger van de Europese landcode-tld-beheerders (zoals .nl en .be), een brief geschreven aan het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken. Ze vragen daarin de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann) om te vormen tot een 'lichtgewicht' organisatie die geen zeggenschap meer heeft over nieuwe diensten en prijzen.
 
De regulerende bevoegdheden van Icann horen volgens de registreerders thuis bij de overheden en de introductie van nieuwe diensten of het vaststellen van prijzen moet worden overgelaten aan de vrije markt. De belangrijkste rollen die voor de Icann moeten overblijven zijn die van 'informatie' en 'coördinatie', aldus de registreerders in hun brief.
 
Icann-president Stuart Lynn reageert in de Amerikaanse krantWashington Post niet verbaasd op de actie van de domeinregistreerders. "Een registreerder heeft per definitie een monopolie wat betreft een specifiek tld, dus ze hebben er samen belang bij hun individuele monopolistische activiteiten te beschermen", aldus Lynn. "De Icann is op dit moment de enige instantie die deze monopolistische krachten nog enigszins kan controleren."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-02T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.