IBM en Defensie zoeken zuinige computers

IBM en het Amerikaanse ministerie van defensie zijn samen op zoek naar een methode om computersystemen zuiniger te maken. De overheid stopt 2 miljoen dollar in het project.

Big Blue heeft tien maanden geleden in Austin, Texas, het Low Power Center opgezet. Het onderzoekslab moet hoogwaardige systemen opleveren die zuinig en beheersbaar met energie omgaan. Defensie streeft ernaar in 2003 prototypes te hebben om militaire applicaties te kunnen testen.
 
Het Defense Advanced Research Projects Agency (Darpa) is drie jaar geleden al begonnen met het Pacc-project (Power Aware Compunting/Communicaion). Het initiatief van IBM sluit hier goed op aan. Volgens Darpa is de huidige energiehonger van computersystemen een obstakel voor verdere ontwikkeling van wapensystemen en satellieten.
 
Een studie in 1994 van het Amerikaanse Department of Energy gaf destijds aan dat tien procent van alle elektriciteit in de VS wordt benut door IT-systemen. Met de toegenomen prestaties van computersystemen, zijn ook de energiebehoefte gestegen om die systemen te laten draaien en te koelen. Het is daarom aannemelijk dat die tien procent uit 1994 inmiddels ruimschoots is overtroffen.
 
IBM citeert industieanalisten die menen dat in de huidige datacentra een kwart van het budget opgaat aan de energierekening. De onderneming wil er dan ook alles aan doen om zuiniger systemen (zowel hardware als software) op de markt te brengen.
 
Het is niet de eerste keer dat IBM en Darpa samenwerken. In het verleden bogen zij zich gezamenlijk over onderwerpen als parallel computing, beveiliging, cognitieve computersystemen en architecturen van computersystemen.
 
Meer informatie ophttp://www.darpa.mil/ipto/research/pacc/index.html.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-09T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.