Big Blue bouwt pc-chip met server-dna

IBM heeft plannen om een nieuwe PowerPC desktopchip te maken met de technologie die tot nu toe was voorbehouden aan de Power4-processoren voor servers.

Hoewel de serverchip een andere naam en een ander ontwerp heeft, is het eigenlijk een opgepompte PowerPC. Beide chipfamilies hebben dezelfde architecturele achtergrond, maar de Power4 heeft mogelijkheden die niet in de PowerPC-familie terug te vinden zijn.
 
IBM onthult de nieuwe chip op het Microprocessor Forum dat in oktober wordt gehouden. De chip is ontworpen om hoge kloksnelheden te halen en desktopcomputers op te schroeven naar 64-bit dataverwerking, in plaats van de 32-bit waar huidige pc's gebruik van maken. Daardoor is het mogelijk meer geheugen te gebruiken en een hoger prestatieniveau te halen.
 
Afgezien van het Power4-dna dat de nieuwe chip in zich heeft, is het ook voorzien van een achtweg 'superscalar' ontwerp, wat betekent dat het mogelijk is om acht instructies per klokcyclus uit te voeren. Het ondersteunt ook symmetrische multiprocessing (smp), waardoor het mogelijk is meer dan één chip te gebruiken in dezelfde computer. Daarnaast heeft de PowerPC een sub-chip voor de verwerking van vectorinstructies met meer dan 160 gespecialiseerde vector-instructies. Dit maakt het mogelijk om grote stukken data in kleinere stukjes te breken en die vervolgens sneller te verwerken.
 
Het is niet duidelijk welke kloksnelheid de nieuwe chip meekrijgt, maar IBM liet vorig jaar weten voor het einde van 2002 een chip te willen maken die twee GHz zou halen. Meer details over de chip worden waarschijnlijk pas in oktober bekendgemaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-12T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.