Aantal ontslagen IBM twee keer zo hoog

Big Blue voerde over het afgelopen tweede kwartaal ruim vijftienduizend werknemers ontslagen door, ofwel 5 procent van zijn totale personeelsbestand.

Aanvankelijk was IBM van plan over de periode hooguit achtduizend employees naar huis te sturen, maar de terugval in it-bestedingen heeft het concern kennelijk zo getroffen dat een hoger ontslagpercentage nodig was om kosten te besparen. Sinds begin 1990 heeft IBM niet zo diep in zijn personeelsbestand hoeven snijden. Toen lag de oorzaak met name binnen het concern zelf, dat toen nog werd beschouwd als een van de meest logge dinosaurussen binnen de computersector.
 
Het gros van de ontslagen is gevallen binnen de tot voor kort nog zo gevierde Global Services-tak. Vooral deze divisie heeft te kampen met een sterk terugvallende vraag vanuit de zakelijke markt naar it-dienstverlening en -consulting.
 
Na de ontslagen komt het wereldwijde personeelsbestand van IBM op 305 duizend medewekers. Veel analisten betwijfelen of de afgelopen ontslagronde de laatste zal zijn. Volgens sommige zijn er meer besparingen nodig om het kostenniveau op crisispeil te brengen. Bovendien zal volgens sommigen de overname van de consultancy-tak van Pricewaterhouse Coopers LLP tot een overlap in personeel leiden, hetgeen opnieuw ontslagen tot gevolg kan hebben.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-14T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.