Websphere 5.0 komt twee maanden later

Volledige ondersteuning van Java 2 Enterprise Edition versie 1.3 zit nog niet in IBM's Websphere 5.0. De lancering van deze applicatieserver is daarom met twee maanden uitgesteld tot november.

In de tussentijd gaat Big Blue gereedschap uitgeven met een ingebedde versie van de applicatieserver voor ontwikkelaars alleen, opdat zij al aan de slag kunnen om applicaties naar het nieuwe platform te migreren.
 
Nu IBM pas in november met een J2EE-1.3 versie van Websphere komt, vergroot het gat tussen dit bedrijf en Bea Systems dat in april een applicatieserver (Weblogic) op de markt bracht met ondersteuning van J2EE-1.3. De twee bedrijven wedijveren om de eerste plaats op de markt voor applicatieservers. Beide claimen marktleider te zijn, maar het is onduidelijk op welke grond ze dat doen.
 
Tod Nielsen, directeur marketing bij Bea, meent dat J2EE-1.3 een belangrijk onderdeel is voor klanten die applicaties voor webdiensten willen gaan bouwen. "Wij lopen daarmee voorop", zegt hij.
 
Stefan van Overtveldt, die de productie leidt van Websphere's technische marketing, erkent dat Weblogic 4.0 enkele elementen van J2EE-1.3 in zich heeft, zoals de Java Connector Architecture en Corba-uitwisselbaarheid, maar de Enterprise Java Bean 2.0 ontbeert. EJB is de specie waarmee toepassingen voor applicatieservers worden gebouwd. Van Overtveldt spreekt dan ook over de ondersteuning van J2EE-1.3 door Weblogic als "J2EE++".
 
Klanten en analisten betwijfelen echter of er wel zoveel haast moet worden gemaakt met een volledige versie van applicatieservers, omdat in het huidige economische klimaat de it-budgetten bevroren zijn en er voorlopig nauwelijks wordt geïnvesteerd in webdiensten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hierbij wil ik even wijzen op een storende fout in dit bericht. Stefan van Overtveldt heeft het natuurlijk niet over WebLogic 4.0 maar WebSphere 4.0.
Verder wordt gesproken over een ingebedde versie van WebSphere. De term ingebed is in dit geval misleidend omdat ingebed (embedded) in dit kader eerder doet verwijzen naar de Java Embedded Server framework bedoeld voor het ontwikkelen en installeren van applicaties op apparatuur met ingebouwde Java ondersteuning (handhelds, scanners, pda's, etc.).
Ook het beschrijven van EJB als zijnde de specie waarmee toepassingen voor applicatieservers worden gebouwd is niet accuraat. Veleer is een EJB te beschouwen als één van de typen bouwstenen die door verschillende soorten specie (Servlets, JSP's, Webservices, etc.) aan elkaar kunnen worden gemetseld tot een applicatie.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-26T00:00:00.000Z Teus Molenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.