Nog weinig virusmeldingen in 2002

Het jaar 2002 is tot dusverre een rustig virusjaar. Zeker in vergelijking met 2001 waar Code Red en Nimda hun vernietigend werk deden. Antivirussoftware-fabrikanten kunnen het nu bijbenen.

Volgens beveiligingsexpert Nick Fitzgerald, werkzaam bij Computer Associates in Nieuw-Zeeland, is de rust aan het front te verklaren doordat "antivirussoftware-fabrikanten het tempo goed kunnen bijhouden en de virusschrijvers tot nog toe niet iets radicaal nieuw hebben gemaakt om hen te verslaan."
 
Sinds 1990 is het aantal nieuwe virussen jaarlijks gegroeid met 50 procent. Dit jaar zakt die aanwas naar 5 procent. Deze verwachting spreekt Jimmy Kuo uit in The Wall Street Journal. Kuo is onderzoeker bij Network Associates, de maker van McAfee antivirussoftware. Zelfs met dat lage percentage worden er meer dan tweehonderd virussen actief via internet verspreid, aldus Kuo. E-mail, vooral via Outlook, is daarbij het transportmiddel bij uitstek.
 
Niet alleen de kracht van de antivirussoftware-fabrikanten heeft de uitbraak van zeer schadelijke virussen weten te voorkomen, ook het groeiend veiligheidsbesef bij netwerkbeheerders is daaraan debet. Zij zijn er inmiddels op grote schaal toe overgegaanexecutables die als bijlage in een e-mail bericht zitten, de toegang te weigeren.
 
Een derde aspect dat voordelig uitpakt bij de bestrijding, is de samenwerking tussen antivirussoftware-fabrikanten onderling. Hoewel dit een zwaar concurrrerende markt is, werken de concurrenten gezamenlijk aan het ontdekken van nieuwe virussen en het versturen van alarm in geval van nood. "Dat is iets dat we samen doen om de gebruikers te beschermen", zegt Fitzgerald. "De concurrentie bestaat niet op het vlak van het ontdekken van nieuwe virussen, maar op het gebied van extra toepassingen, beheer en updateprocessen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-26T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.