Microsoft geeft nog meer Windows-code vrij

Als onderdeel van de overeenkomst die Microsoft heeft gesloten met het ministerie van Justitie en negen staten in de VS heeft de softwareleverancier nog meer Windows-code vrijgegeven.

De deal is in november 2001 gesloten na een jarenlang juridisch gevecht tussen de softwarekeizer en negen Amerikaanse staten die Microsoft van monopolistische praktijken beschuldigen. Toen is overeengekomen dat het bedrijf uit Seattle alle API's vrijgeeft voordat de eerste servicepack van Windows XP op de markt komt.
 
Eerder in augustus onthulde Microsoft de communicatieprotocollen die Windows gebruikt in relatie tot de Windows-server producten. Deze 113 protocollen kunnen alleen in licentie worden gebruikt. De 272 API's die nu bekend zijn gemaakt, mag een ieder vrijelijk benutten.
 
Overigens zegt de onderneming op zijn ontwikkelaars-site dat "het overgrote deel van deze interfaces al gedocumenteerd was".
 
Concurrenten van Microsoft op het applicatievlak kunnen profiteren van het vrijgeven van de API's, omdat zij dan betere aansluiting kunnen vinden met hun toepassingen op het besturingssysteem. Te denken valt aan MusicMatch en Real Networks waarmee Microsoft op dit ogenblik een hevige strijd voert op de markt voor mediaspelers.
 
Overigens verwacht analist Robert Perry van Yankee Group dat het vrijgeven van de code maar weinig effect heeft. Hij wijst erop dat veel meer factoren een rol spelen, zoals marketing-kracht, technische ondersteuning en de grootte van de onderneming.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-29T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.