Chinezen leggen zoekmachine Google plat

China heeft Google voorlopig in de ban gedaan. De maatregel hangt mogelijk samen met het congres van de communistische partij, dat in november dit jaar wordt gehouden.

Dit meldt persbureau Reuters. Google geniet in China een grote populariteit, omdat er ook in het Chinees kan worden gezocht en omdat het relatief eenvoudig is te gebruiken. Volgens Reuters is de zoekmachine al vanaf afgelopen zaterdag niet meer in de lucht.
 
Het is al langer bekend dat de Chinese autoriteiten het gebruik van internet nauwlettend in de gaten houden en bij tijd en wijle aan banden leggen. Zo worden regelmatig internetcafé's gesloten als het vermoeden bestaat dat gebruikers niet-partijvriendelijke sites, zoals die van de Falun Gong beweging, raadplegen. Bovendien treedt de Chinese overheid streng op tegen gebruikers die pornografische sites bezoeken.
 
Het is voor het eerst dat er een complete zoekmachine wordt platgelegd. Deze drastische maatregel hangt volgens insiders samen met het aanstaande congres van de communistische partij, waarbij een aantal belangrijke nieuwe benoemingen in de top worden verwacht. De Chinese autoriteiten vrezen waarschijnlijk dat ze rond dit evenement de controle op de informatieverstrekking via internet kunnen verliezen. Google is daar dus voor korte of langere tijd de dupe van.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ik ben het eens met Fons, zeker van Computable verwacht ik toch correct taalgebruik als het gaat om ICT- en internet gerelateerd jargon.
Als ik de kop lees, denk ik dat de Chinese geheime dienst een DDoS attack op Google heeft gedaan of iets dergelijks. Computable, een beetje zorgvuldigheid graag!

Ja hoor eens, in het artikel staat: 'Het is voor het eerst dat er een complete zoekmachine wordt platgelegd.' Als dit waar is, zou de site nergens werken. Een site blokkeren in een bepaald land is iets anders dan een site globaal platleggen. Er staat dus echt onzin in dit artikel.
Computer-termen zijn erg lastig. (Wat zegt U als Uw connectie niet werkt; is het soms; 'Het internet is down?' Haha).
Juist dit soort termen zouden niet klakkeloos moeten worden overgenomen van de leveranciers van nieuws als dit. Maarja, de meeste lezers zijn vast ook digibeten.

Beste Fons Brouwer,
Alleen de kop lezen werkt niet. Ech heel genant dat u zomaar reacties geeft. Of met de vorige schrijver: zit u toevallig in China?

Volgens mij gaat het hier om Google in China, uiteraard dat het hier in Nederland gewoon werkt.
Of zit je toevallig in China?

Beste Marten Dijkstra,
Bent U journalist? Vind U het niet bij Uw vak horen dat U checkt wat U publiceert?
Echt heel genant dat gegevens klakkeloos worden overgenomen van andere nieuwsbronnen, als dit normaal is, kan mijn neefje van 12 ook journalist zijn.
Google is, net zoals gisteren, gewoon online.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-09-03T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.