AMD claimt 1 miljard transistorchip

Advanced Micro Devices (AMD) is er volgens eigen zeggen in geslaagd een halfgeleider te fabriceren, die 1 miljard transistoren kan herbergen.

Volgens AMD, de tweede chipproducent achter Intel, heeft het de kleinste dubbele poort transistor tot dusverre gefabriceerd. De poort van de transistor, waardoor de elektrische stroom wordt geleid die de minuscule transistorkoppen aan en uit zet, meet 10 nanometer, ofwel 1 miljardste meter.
 
AMD verklaarde onder meer tegenover persbureau Reuters dat door deze ontwikkeling de productie van chips met een miljard transistors binnen handbereik ligt. "De totale halfgeleiderindustrie werkt aan steeds kleinere chips die hogere prestaties aankunnen, en die tegelijkertijd kunnen worden gefabriceerd volgens de huidige standaard productieprocessen," aldus Graig Sander, vice president Technology Development bij AMD.
 
Ook rivaal Intel heeft geclaimd dat het bezig met de ontwikkeling van een serverchip die is uitgerust met 1 miljard transistoren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Vermoedelijk is mijnheer Dijkstra meer journalist dan techneut. Wat zijn in vredesnaam transistorKOPPEN? Zelfs als er KNOPPEN bedoeld wordt is het een beetje knullige omschrijving.

De kleinst mogelijke transistoren die nu in productie zijn meten ongeveer 60 nanometer. De transistoren zijn dus met ongeveer een factor 6 verkleind.
In uw bericht bedoelt u vast dat een nanometer een miljardste meter beslaat maar zoals het er nu staat lijkt het of u bedoelt dat 10 nanometer een miljardste meter is.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-09-11T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.