Structurele groei it-bestedingen eind 2003

Na de scherpe terugval over 2001, zal de Europese groei van de it-bestedingen vanaf eind 2003 weer toenemen met een gemiddeld percentage van tussen de 7 en 10 procent.

Deze prognose doet marktonderzoeksbureau IDC tijdens zijn jaarlijkse European IT Forum Monaco. Het ziet ernaar uit dat 2003 in Europa een overgangsjaar wordt met een relatief bescheiden toename van de it-bestedingen over de eerste drie kwartalen (gemiddeld rond de 70 miljard dollar). Daarna treedt een normale, maar niet uitzonderlijke groei in naar niveaus tussen de 80 en 90 miljard dollar per kwartaal.
 
Chief research officer John Gantz van IDC karakteriseerde 2001 en de eerste zes maanden van dit jaar als de meest omvangrijke dip in de historie van de it-sector. Desondanks ziet Gantz tekenen voor herstel. "Ik ben inmiddels dertig jaar werkzaam als researcher en dit is de ergste 'downturn' die ik heb meegemaakt. Maar ik heb ook nu weer alle vertrouwen op een op handen zijnd herstel. Die opleving is vergelijkbaar met de opwaartse trends na de mainframecrisis in de jaren zestig, de pc-crisis veertien tot vijftien jaar later."
 
Traditiegetrouw zal de groei aangewengeld worden door nieuwe innovaties en toepassingen. Volgens Ganz zal het herstel dit keer onder meer worden aangevoerd door sterk toenemende it-bestedingen aan systeemintegratie, mobiele en draadloze toepassingen, beveiliging en een verdere opmars van internettoepassingen. Wat betreft het laatste zullen de Europese e-commerce bestedingen naar verwachting toenemen van 156 miljard dollar in 2001 naar 2,7 triljoen dollar in 2006. De Europese mobiele markt voor internetgebruikers zal volgens de prognoses toenemen van 18 miljoen gebruikers over de periode 1994-2001 naar 202 miljoen gebruikers over de komende vier jaar.
 
Volgens IDC zal de absolute omvang van it-bestedingen de komende negen jaar nog verder excellereren met in totaal 12 triljoen dollar. Over de afgelopen veertig jaar was dit nog 10 triljoen dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-09-16T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.