Internet moet nog steeds wereld redden

Veel visionairs blijven hun hoop stellen op internet om niet alleen de ICT-industrie, maar meteen de hele wereldeconomie te redden. Dat is de toon van de het Europese IT-forum dat IDC deze week in Monaco houdt.

"Geef toe, wat een mogelijkheden heeft internet ons niet geboden", zegt chief scientist Glover Ferguson van Accenture. "We konden alles kopen op internet wat we wilden, en als we het eigenlijk niet wilden, konden we het via Ebay aan iemand anders doorspelen". Een boutade uiteraard, maar toch deed iedereen nog alle moeite om aan te geven dat internet niet het verleden van de IT is, maar wel de toekomst. Ferguson ziet niet een enkele 'killer application' maar diverse kleine toepassingen (zoals chips ingebouwd in koeien om ze te lokaliseren) die voor een groter internetverkeer zullen zorgen.
 
Volgens chief research officer John Gantz van het onderzoeksbureau IDC zijn er vijf elementen die er zullen voor zorgen dat de ICT volgend jaar weer aantrekt. Voor drie ervan stelt hij alle hoop op een verdere ontwikkeling van internet. Beveiliging en globalisering zijn twee redenen die niet rond internet zijn gebouwd. Voor de rest rekent Gantz erop dat het aantal internetgebruikers in Europa tussen nu en 2006 zal verdubbelen tot 313 miljoen gebruikers, en dat vooral internethandel een vertienvoudiging zal kennen tussen nu en 2006. Dat moet voor een deel gedreven worden door de toename van mobiele Internauten. Maar volgens Gantz wordt de grote voortstuwer van de ICT-markt breedband, dat tegen (alweer) 2006 bij 60 procent van de Europese gezinnen aanwezig is.
 
Ook voor Europees vice president Mark de Simone van Cisco wordt breedband de grote trekker. Alleen gelooft hij niet meer in de vroeger gehypete Wide Area Networks. Die zijn volgens hem dood, om vervangen te worden door het internet-Lan. Het nieuwe interbedrijfsnetwerk zal immers in niets meer gelijken op de manier waarop het telefonienetwerk gebouwd is, maar zal geënt zijn op de structuren van het Ethernet lokaal netwerk.
 
Nicolas Negroponte van het Massachussetts Instutute of Technology gelooft ook dat het wereldwijde netwerk anders zal worden. Hij ziet het echter als een aaneenschakeling van kleine lokale draadloze netwerken. "Ik heb thuis een draadloos netwerk dat 300 meter ver rijkt", aldus deze goeroe. "En ik heb er geen enkel bezwaar tegen dat jij mijn netwerk gaat gebruiken als je door mijn straat komt, als ik het jouwe maar kan gebruiken als ik via jouw huis passeer". Hij ziet alle dergelijke draadloze netwerken aaneengroeien tot een groot draadloos netwerk waar iedereen overal op kan inloggen. Een mooie visie, waarbij Negroponte echter volledig voorbij gaat aan aspecten van beveiliging, spectrumbeperkingen en andere regelgevingen. Negroponte vond het overigens ook nog gepast in Monaco uit te halen naar Europa, met diens absurde zorgen in verband met stralingen uitgestuurd door alle soorten zendmasten. "Geen enkele wetenschappelijke fundering", lacht hij.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-09-17T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.