Sun komt met bedrijfs-pc onder Linux

Sun Microsystems brengt begin volgend jaar een pc voor het bedrijfsleven op de markt die draait onder Linux. Dit maakte Sun woensdag bekend op zijn Network Conference in San Francisco.

Sun mikt met dit Linux-desktopproject, codenaam Madhatter, niet op de brede pc-markt, maar op bedrijven met veel werknemers die een beperkte set taken hebben. Hieronder vallen datatypisten, contactcentrummedewerkers en baliepersoneel. De nieuwe pc is een aanvulling op Suns netwerkcomputer Sunray, die in wezen een moderne terminal is.
 
Beide computers zijn voorzien van open source software voor tekstverwerking met Office-compatibiliteit (middels Staroffice 6), webbrowsen (met de Netscape-afgeleide Mozilla) en e-mail en kalenderfunctionaliteit (middels Outlook-kloon Evolution). De gebruikersinterface is de voor Linux gebruikte open source desktopomgeving Gnome, die ook dienst doet voor Suns Unix-variant Solaris (met ingang van versie 9).
 
Project Madhatter komt uit in pakketten van honderd desktops, vergezeld van Javacard-lezers voor aanmelding en een Sun-server voor gebruikersidentificatie (via de Javacards) en beheer. Sun stelt de software gratis ter beschikking, maar bedrijven dienen wel de server, serversoftware en eventuele dienstverlening bij Sun te betrekken. De pc-hardware komt ook via de Solaris-leverancier, maar die zal deze niet zelf produceren. Daarnaast kunnen klanten ook hun eigen, oude pc's hergebruiken.
 
De aankomende kantoormachine is qua hardware namelijk een reguliere pc met Intel-processor. Sun is nu in onderhandeling met diverse oem-fabrikanten van pc's. Dit omvat onder meer Taiwanese fabrikanten zoals Acer, vertelt uitvoerend vice-president Jonathan Schwarz van Suns softwaredivisie.
 
"De pc-fabrikanten staan van alle kanten onder druk; de markt zit in een dip, klanten eisen steeds lagere prijzen, concurrenten als Dell en nu ook Walmart (warenhuisketen - red.) stunten met prijzen, en Microsoft rekent juist meer geld voor Windows XP en Office XP. De oem's kunnen geen kant op en zullen onze complete Linux-desktopomgeving dus interessant vinden", aldus Schwarz.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-09-19T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.