Ultrasparc-processor versnelt naar 1,2 GHz

Sun Microsystems lanceert een snellere uitvoering van zijn 64-bit Ultrasparc III-processor. De nieuwe Risc-chip draait op 1,2 GHz en verbruikt slechts 53 Watt vermogen.

De voorganger die draait op 1,0 GHz verbruikt 75 Watt. Dit zei Sun-president Scott McNealy deze week in San Francisco op de Network Conference van zijn bedrijf. Ultrasparc-toeleverancier Texas Instruments (TI) produceert deze Ultrasparc in een productieproces van 0,13 micron (= 130 nanometer). De huidige Ultrasparc III-chips hebben nog transistorlijnen van 0,15 micron 'dik'.
 
TI liet in juli al weten dat het werkte aan een 1,2 GHz Ultrasparc. Daarnaast begint het bedrijf in het eerste kwartaal van 2003 aan proeven met een 0,09 micron-productieproces (= 90 nanometer). Intel doet nu productietesten met zijn 64-bit Itanium-processor op 0,13 micron.
 
Sun-partner TI werkt tegelijkertijd aan een Ultrasparc-variant die twee processorkernen op een plak sillicium combineert. IBM heeft een dergelijke processor reeds op de markt met zijn Power4-chip. De nu onthulde 1,2 GHz Ultrasparc III komt binnen de komende vier maanden op de markt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-09-19T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.