Philips experimenteert met klokloze chips

Volgens Britse wetenschappers staan we aan de vooravond van het grootschalig gebruik van klokloze processoren. Philips experimenteert al met producten, zoals semafoons.

De huidige, veelgebruikte, processoren hebben een interne klok om de datastromen te synchroniseren. Dit ontwerp is in de jaren zestig van de vorige eeuw neergezet en zeer succesvol gebleken. Maar de zegevierende interne klok dreigt nu de achilleshiel van toekomstige processoren te worden.
 
Het probleem is dat de 'klok' kleine stroomstootjes gebruikt om datastromen te synchroniseren. De elektrische pulsen zijn niet snel genoeg om accuraat de tientallen miljoenen transistoren af te gaan die de complexe chips van de nabije toekomst bevolken.
 
Klokloze, ofwel asynchrone, processoren moeten hier de helpende hand bieden. Een groep Britse wetenschappers heeft een nieuwe generatie hardware en ontwerpgereedschappen ontwikkeld op basis van de originele ideeën uit de jaren vijftig. Hun asynchrone, of klokvrije, systemen hebben de belofte van meer snelheid, veiligheid en miniaturisatie. "De nieuwe ontwerpen werken al goed onder laboratoriumomstandigheden", reageert professor Alex Yakovlev. "We wachten alleen op de ontwikkeling van softwaretools, zodat ze commercieel kunnen worden geproduceerd." Yakovlev leidt het team van onderzoekers in het Department of Computeing Science aan de Newcastle University in noord-oost Engeland.
 
Philips heeft al een semafoon gebouwd die is uitgerust met een klokloze chip en ontwikkelt nog meer apparaten die op hetzelfde principe zullen worden gebouwd. Het gerucht gaat dat een belangrijke chipfabrikant de volgende generatie processoren op zijn minst met een aantal klokloze elementen gaat uitrust.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Interresant artikel.
Wat word er bedoeld met
"We wachten alleen op de ontwikkeling van softwaretools ... "
Betekend dat er voor de chips speciale programma's moeten worden gemaakt ??
Laten ze dan maar een Java VM er voor bouwen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-09-20T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.