Intel zet nieuwe P4-variant in mobiele markt

Intel heeft stilletjes een variant van zijn Pentium 4-processor uitgebracht voor een tussensegment van de markt voor mobiele computers. Deze Pentium 4C verbruikt minder energie dan de desktopuitvoering.

De chip draait op kloksnelheden van 1,4, 1,5 en 1,6 GHz, maar heeft niet alle capaciteiten van de 4M-uitvoering, die speciaal is bedoeld voor laptops. Zo ontbeert de 4C Intels Speedstep-technologie die de kloksnelheid - en daarmee het energieverbruik - van de processor automatisch terugbrengt.
Deze energiebesparing treedt in werking wanneer de computer op de batterij opereert, maar bij de 4M-chip werkt Speedstep ook tussendoor, bijvoorbeeld wanneer een gebruiker simpelweg van het scherm leest.
 
Fabrikanten van notebooks kampen met het feit dat de 4M een stuk duurder is dan de desktop-uitvoering. Sommige leveranciers gebruiken dan ook de reguliere Pentium 4 in hun notebooks, wat echter de batterijduur verkort. Hieronder bevinden zich Gateway, Toshiba en Asus.
 
Intel wil dit uitbannen. Het kondigde bij de onthulling van de 4M, in maart dit jaar, al aan een marketingprogramma op te zetten om de markt te 'onderwijzen'. Dat omvat zowel eindgebruikers als laptopproducenten, verklaarde de processorfabrikant. Tot op heden blijkt de verkoop van laptops nog te stijgen, in tegenstelling tot die van desktops.
 
Met de 4C springt Intel in het 'gat' tussen beide processorlijnen. De processor is echter niet breed aangekondigd zoals het bedrijf normaliter doet. Midden vorige maand zijn nog nieuwe mobiele chips onthuld, waaronder een 4M op 2,2 GHz en ook mobiele Pentium III-varianten met een zeer laag energieverbruik.
 
Computerproducent Hewlett-Packard voert de Pentium 4C nu in enkele van zijn laptopmodellen. Analisten interpreteren de 4C als een tactisch middel om laptopproducenten weg te krijgen van de desktop-Pentium. Volgens Amerikaanse Intel-woordvoerders is de 4C alleen op speciale bestelling verkrijgbaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-02T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.