AMD onthult nieuwe processoren voor november

AMD heeft vandaag twee snellere exemplaren van zijn Athlon XP-processoren gelanceerd. Deze chips voor desktopcomputers zijn echter pas vanaf november verkrijgbaar.

De reden hiervoor ligt in de precaire productie van deze snelle chips. Dit speelt AMD ook al parten bij de geavanceerde Hammer-reeks van hybride 32/64-bit (x86-64) processoren. De eerste daarvan, desktop-variant Clawhammer, is laatst uitgesteld van het vierde kwartaal dit jaar naar het eerste kwartaal van 2003. Het chipbedrijf ontkent echter dat er sprake zou zijn van heuse productieproblemen.
 
De nu onthulde 2700+ en 2800+ processoren draaien op kloksnelheden van respectievelijk 2,166 en 2,250 GHz, maar presteren volgens AMD alsof het 2,7 en 2,8 GHz-chips zijn. De leverancier ontkent nog altijd dat dit een vergelijking met Intels Pentium 4 zou inhouden.
 
Die processoren zijn namelijk al enige tijd sneller dan AMD's chips, maar gaan qua prestatieniveau gelijk op. Intel weet de laatste tijd de kloksnelheid van zijn Pentium 4 in straf tempo op te schroeven. Analisten voorspelden op basis van de technische details al bij de lancering van de Pentium 4 dat die nieuwe chiparchitectuur nogal wat groeiruimte heeft.
 
AMD komt nu met een voortijdige lancering, maar wint het weer van Intel wat betreft prestatieniveau, zo blijkt uit tests van enkele hardwaresites. Dit dankt AMD niet alleen aan het opvoeren van de kloksnelheid, maar met name aan de versnelling van de ddr-geheugenbus (double data rate) van 133 naar 166 MHz. Dit komt neer op een bussnelheid van 333 MHz, een verbetering van 20 procent - ook qua bandbreedte - ten opzichte van de voorgaande Athlon XP-chips.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-02T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.