Teledesic volgt Iridium naar ondergang

Teledesic heeft in navolging van telecom-collega Iridium zijn activiteiten stilgelegd. Dit bedrijf wilde tegen 2005 breedband-internet wereldwijd aanbieden via satellieten in lage omloopbanen.

Iridium had eenzelfde idee, maar dan voor mobiele telefonie op wereldwijde schaal. Dit initiatief is na jaren van strubbelingen en miljarden dollars schuld uiteindelijk tot stilstand gekomen doordat de onderneming, die in maart 2000 failliet ging, het satellietnetwerk liet vervallen.
 
Na veiling van de failliete boedel, die voor een magere 25 miljoen dollar van de hand ging, is het bedrijf gereanimeerd. Sinds november 2001 biedt het diensten in de Verenigde Staten. De terroristische aanslagen van 11 september hebben de Amerikaanse aandacht voor satelliettelefonie weer wat aangewakkerd. Op de twee World Trade Center-torens stonden namelijk veel gsm-antennes.
 
Teledesic is bedacht door Microsoft-mede-oprichter Bill Gates en gsm-investeerder Craig McCaw. Laatstgenoemde heeft tevens geïnvesteerd in het soortgelijke telecombedrijf ICO Global Communications (http://www.ico.com), wiens geplande fusie met Teledesic in november vorig jaar afketste.
 
Het bedrijf liet gisteren weten het in januari getekende constructiecontract met de Italiaanse satellietfabrikant Alenia Spazio te hebben verbroken. Er zijn nog geen satellieten gelanceerd. Daarnaast zal het zijn personeelsbestand "aanzienlijk verminderen". Het is niet bekend om hoeveel werknemers het gaat.
 
Verder onderzoekt Teledesic nu "alternatieve benaderingen voor zijn bedrijfsactiviteiten". Hierbij benadrukt de telecomaanbieder ook de invalshoek voor overheden en terrorisme-bestrijding.
 
"De satellietindustrie is altijd al te duur geweest en heeft bovendien minder geleverd dan was beloofd", stelt analist Rob Enderle van onderzoeksbureau Giga Information Group. Hij voorspelt al enige tijd een moeizame toekomst voor satelliet-telecombedrijven. Eerst vanwege toenadering door reguliere operators van gsm-netwerken, en nu vooral vanwege de malaise in de telecomsector.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-03T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.