Nieuwe grafische geheugentechnologie

ATI Technologies, producent van grafische chips, werkt samen met dram-verkopers aan de definitie van gddr-3. Dit alternatief voor ddr-2 moet volgend jaar op de markt komen en begint met snelheden van 500 MHz.

Er wordt al meer dan een jaar aan gddr-3 gewerkt. De wens voor een nieuwe standaard kwam van grafische chip-verkopers die de controle over de ontwikkelrichting van geheugentechnologie over wilden nemen van de pc-gemeenschap. Die ontwikkeling kon de toenemende vraag naar bandbreedte van grafische chips niet bijbenen.
 
"De eisen voor een systeemgeheugen en de eisen voor een grafisch geheugen lopen uiteen. Je kunt niet zomaar het werk van Jedec (joint electronic device engineering council) gebruiken dat bedoeld was voor 200 MHz (ddr en ddr-2)", aldus Michael Litt, technisch manager bij ATI.
 
Gddr-3 is op veel manieren vergelijkbaar met ddr-2-specificatie en moet de huidige ddr-standaard opvolgen, maar heeft een aantal significante verbeteringen. Zo wordt bij gddr-3 gebruikgemaakt van aparte in- en uitkanalen die alleen communiceren met de grafische chip. Ddr-2 gebruikt meerdere kanalen die elk tegelijk de in- en uitvoerstroom verwerken. Daarnaast is de techniek op voltage gebaseerd en minder op spanning, zodat GDDR-3 ook gebruikt kan worden in huidige elektronica die ontworpen is voor ddr-2.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-07T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.