Fysicus leidt wetenschappers om de tuin

Jan Hendrik Schön, een Duitse fysicus die voor Lucent Technologies in Bell Labs werkte, heeft zijn baanbrekende onderzoeken verzonnen.

Hij claimt onder meer een manier te hebben gevonden om goedkopere en krachtiger chips te maken door duizend keer zoveel transistoren op een bepaald oppervlakte te plakken dan nu mogelijk is.
 
Een commissie, ingesteld door Bell Labs zelf, komt tot de conclusie dat in ieder geval 16 gepubliceerde onderzoeken verdacht zijn en zes zelfs 'zorgwekkend'. Schön is op staande voet ontslagen door Lucent. Hij geeft toe 'slordig' te zijn geweest in zijn onderzoeken.
 
Collega-wetenschappers staan versteld van de fraude van de fysicus. "Vele jaren experimenteel werk is op losse schroeven komen te staan. We weten nu gewoon niet meer wat er nu wel van organische geleiders verwacht kan worden en wat niet", zegt Thom Palstra, hoogleraar vaste-stof chemie in Groningen in de Volkskrant.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-07T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.