NTT DoCoMo experimenteert met 4g

Het Japanse telecombedrijf NTT DoCoMo, i-mode-partner van KPN Mobile, heeft met succes een serie experimenten afgesloten met vierde generatie (4g) mobiele communicatie.

Bij de tests werden binnenshuis snelheden gehaald van 100 Mbpsdownstream en 20 Mbpsupstream. Kennelijk niet gehinderd door het kommervolle bestaan dat de vorige (3g-) generatie mobiele communicatie nu leidt, gaan de Japanse onderzoekers naarstig verder op de weg die ze in april 1998 insloegen. Doel is transmissie met hoge snelheid van grote hoeveelheden data met een hoge dekkingsgraad. Dergelijke datacommunicatie heeft een breed frequentiegebied nodig van rond de 100 MHz.
 
Een dergelijke bandbreedte draagt het gevaar in zich van 'weerkaatsende signalen'; signalen die weerkaatsen van grote objecten als gebouwen, bergen en dergelijke. De onderzoekers trachten dat 'digitale Noorderlicht' te bestrijden door het toepassen van VSF (variable spreading factor) en door NTT DoCoMo zelf ontwikkelde ofcdm-technologieën (orthogonal frequency code division multiplexing).
 
De sector radio van de ITU (Internationale Telecommunicatie Unie) ontwikkelt een raamwerk voor de verre toekomst, waarin 4g mobiele communicatie een sleutelrol vervult. Het Japanse ministerie van Binnenlandse Zaken, Post en Telecommunicatie heeft het initiatief genomen om tegen 2005 4g-technologieën te ontwikkelen die rond 2010 uit moeten monden in commerciële produkten en diensten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-09T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.