Breedbandverbinding verbetert olieboor

Een breedbandverbinding tussen boorkop en boortoren moet het boren naar olie verbeteren.

Techneuten uit de Amerikaanse olie-staat Texas en Utah ontwikkelden een netwerkverbinding die gegevens over boorrichting, druk en temperatuur, krachten en trillingen en geologische kenmerken doorstuurt naar computers boven de grond.
 
Met de 'Intellipipe'-informatie kunnen boortechnici direct bepalen hoe te boren. De Amerikanen bouwden meetapparatuur in de boorkop die via kabels in de boorstangen verstuurd wordt, met een capaciteit van een miljoen bits per seconde. Grootste probleem was het vervaardigen van electronische schakels die het ruige boorwerk kunnen overleven voor beide uiteinden van de tien meter lange boorstangen.
 
Totnogtoe word boorinformatie meestal naar boven gestuurd door druk- of geluidsolven op te wekken in de boormodder om de boorstangen. De doorgiftesnelheid bedraagt zo'n drie tot tien bits per seconde, te weinig voor het direct aansturen van de boorkop. Met deze techniek wordt het boren periodiek stilgelegd om de gegevens te kunnen bestuderen of om de ontvangen data op andere manieren te bevestigen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-10T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.