Nieuwe IBM-chip moet ook Apple helpen

Tijdens het Microprocessor forum dat deze week in San Diego plaatsvindt, maakt IBM meer details bekend over de nieuwe PowerPC processor. Die chip moet ook Apple helpen de prestatiekloof met de pc-wereld te dichten.

De nieuwe PowerPC 970 van IBM zou volgens de Amerikaanse pers een kloksnelheid halen van 1,8 GHz, dat is bijna twee keer zo snel als de snelste bestaande PowerPC chip, de 750FX die 1 GHz klokt. De nieuwe processor moet zowel 32-bit software als 64-bit software kunnen ondersteunen.
 
De chip steunt deels op het ontwerp van de Power4, die IBM gebruikt in zijn servers. De PowerPC 970 is echter een stuk kleiner en verbruikt minder energie. Dat maakt hem een stuk interessanter voor desktop-pc's en instapservers. De nieuwe chip moet volgend jaar beschikbaar komen.
 
Dan kan de PowerPC 970 ook in Apple-modellen opduiken, zeggen Amerikaanse analisten. Volgens Kevin Krewell van Microprocessor Report is de chip perfect voor de Xserve van Apple en voor gebruik door grafische pakketten. Volgens de analist betekent de PowerPC stevige concurrentie voor de Pentium 4 van Intel. Hoewel de kloksnelheid van de PowerPC nog steeds veel lager ligt dan de 3 GHz die Intel voor volgend jaar belooft, kan de krachtige architectuur van IBM voor bijna even sterke prestaties zorgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-14T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.