'Europese kansen umts ronduit slecht'

Het onderzoeksbureau Forrester Research vreest dat de houders van een Europese umts-licentie veel te optimistisch zijn over het terugverdienen van de miljarden aan licentiegelden.

Slechts 10 procent van de mobiele telecomgebruikers in Europa zal naar verwachting in 2007 gebruikmaken van umts. De 3g-aanbieders rekenen op maar liefst 50 procent. 10 procent marktaandeel betekent dat op zijn vroegst in 2014 de licentiekosten terugverdiend zijn.
 
De licentiehouders blijven de zaak echter onveranderd van de zonnige kant bekijken. Uit een onderzoek van Forrester blijkt dat 87 procent van de ondervraagde directeuren van 3g-aanbieders optimistisch gestemd blijft; 31 procent denkt zelfs dat umts een doorslaand succes zal worden. Vóór het jaar 2004 is 88 procent van de aanbieders in de lucht met commerciële diensten, aldus het onderzoek.
 
Forrester-analist Michelle de Lussanet noemt vier oorzaken voor de tergend langzame introductie van 3g mobiele communicatie:

 • Allereerst komen de benodigde netwerken veel langzamer van de grond dan eerst gedacht. Componenten van verschillende aanbieders zijn niet altijd door elkaar heen te gebruiken en de nieuwe netwerken laten zich moeilijker plannen.

 • 3g-telefoontjes laten langer op zich wachten. Switchen tussen 3g en gsm, videostreaming, java, surfen op internet; het zijn allemaal nieuwe snufjes en snuffen die gewicht, batterijtijd en geld kosten.
 • De zakelijke en operationele modellen bij de aanbieders van umts zijn nog niet gereed. Dat geldt met name de benodigdeservice level agreements (sla's), de overeenkomsten met partners, en het verdelen van de opbrengst van een gesprek tussen meerdere partijen.
 • De vierde en laatste reden ligt volgens De Lussanet bij de Europese consument. Die is traditioneel traag in het omhelzen van nieuwe diensten als i-mode, gprs en dus ook umts.

 • x

  Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

  Dit artikel delen:

  Lees verder


  Nieuwsbrief

  Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

  Vul een geldig e-mailadres in

  Stuur dit artikel door

  Uw naam ontbreekt
  Uw e-mailadres ontbreekt
  De naam van de ontvanger ontbreekt
  Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

  ×
  ×
  article 2002-10-14T00:00:00.000Z René Rippen
  Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
  Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.