Man versus Machine eindigt in gelijkspel

De match Man versus Machine is ten einde. De laatste partij, die zaterdag werd gespeeld, eindigde al na 21 zetten in remise. De eindstand komt daarmee op 4-4.

Kramnik wilde Deep Fritz in de laatst partij verleiden tot het spelen van een zeer scherpe opening, de Botwinnik-variant van het semi-Slavisch. Het schaakprogramma ging de uitdaging echter niet aan en stuurde de partij naar een kalm middenspel. Kramnik zou nu slechts winstkansen hebben door grote risico's te nemen. Hij deed het niet, en bood remise aan.
 
Vooraf voorspelden zowel Kramnik als het team van Fritz een - zij het krappe - overwinning voor de mens. Nadat de helft van de match was gespeeld, leek zelfs een grote overwinning voor Kramnik in het verschiet. De stand was 3-1; Fritz werd weggespeeld. De strategie van Kramnik was de dames snel van het bord te halen, om te voorkomen dat het programma volop zou profiteren van zijn tactische sterkte en rekenkracht.
 
De twee rustdagen halverwege de partij deden Deep Fritz echter goed. Ze werden door zijn team gebruikt voor het aanpassen van de opening. Het programma zou in het vervolg van de partij de dames op het bord houden. Die strategie leverde Fritz twee winstpunten op, waarmee het de stand gelijk trok. Overigens mag Kramnik zich die verliespunten aantrekken. In de vijfde partij maakte hij een blunder waarna hij de partij onmiddellijk kon opgeven. In de zesde partij offerde hij een stuk om een prachtige aanval in te zetten, maar vond Fritz steeds de beste verdediging. Kramnik gaf vervolgens op in een stelling die, naar later bleek, niet verloren was.
 
De laatste twee partijen waren snelle remises, waarin Kramnik geen echte risico's nam. De eerste helft van de partij stond daarmee in het teken van het anticomputerschaak, de tweede helft in het teken van het antimensschaak.
 
Kramnik zal ongetwijfeld blij zijn dat hij niet verloren heeft van de computer. Daarentegen heeft hij geen revanche kunnen nemen op de machine; Deep Blue versloeg Kasparov in 1997. Hebben schaakprogramma's dan geen vorderingen gemaakt de afgelopen jaren? Jawel. Schaakcomputer Deep Blue moest het hebben van brute rekenkracht en won van een wereldkampioen die niet het juiste anticomputerschaak speelde. Deep Fritz is weliswaar minder krachtig, maar veel slimmer dankzij de menselijke kennis die werd ingebracht. Bovendien moest het aantreden tegen een schaker die van te voren met het programma had kunnen experimenteren.
 
Vooralsnog moet Fritz het echter in creativiteit (met name als het gaat om lange-termijn planning) afleggen tegen de huidige wereldkampioen. De Nederlandse programmeur Frans Morsch en zijn team hebben daarmee nog een uitdaging.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-21T00:00:00.000Z Ruben Acohen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.