Europese pc-markt leeft enigszins op

De Europese pc-markt kende in het derde kwartaal van dit jaar een opleving. Volgens cijfers van de Gartner Group was er een stijging van 7 procent in vergelijking met vorig jaar. HP blijft de grootste pc-leverancier in Europa.

In de maanden juli tot september gingen in Europa, het Midden Oosten en Afrika bijna tien miljoen pc's over de toonbank, 9,533 miljoen om precies te zijn. Volgens Gartner waren het vooral consumenten en het mkb die voor de groei zorgden in Europa, en dan met name in Duitsland. Oost-Europa noteerde opnieuw groeicijfers van meer dan 10 procent, maar in het Midden-Oosten en Afrika zorgde de politieke spanning voor een daling in de pc-verkopen.
 
Volgens de cijfers van Gartner blijft het nieuwe HP de grootste, met een marktaandeel dat twee keer groter is dan dat van Dell. HP verkocht 1,7 miljoen pc's, goed voor een marktaandeel van 18,5 procent. Dat betekende een groei van 1,7 procent. Dell groeide met 10,6 procent en komt zo op een marktaandeel van 9,2%. In de top vijf staan ook nog Fujitsu Siemens (een groei van 6 procent - marktaandeel 7,3 procent), IBM (dat 3,5 procent achterging) en Acer. Acer groeide met 22 procent en komt nu op een marktaandeel van 4,4 procent.
 
Wereldwijd heeft Dell zijn toppositie weer ingenomen, nadat het die kwijtraakte toen de verkoopcijfers van HP en Compaq samengeteld werden. Wereldwijd haalde Dell in het derde kwartaal een marktaandeel van 16 procent, tegen 15,5 procent voor het nieuwe HP. Dat houdt in dat Dell 200 duizend pc's meer verkocht dan HP. HP toont zich een slecht verliezer en vecht de cijfers aan. "Statistisch gezien gaat het om een ex aequo," stelt het bedrijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-18T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.