Deep Blue wordt in Washington te kijk gezet

Supercomputer Deep Blue gaat verhuizen van IBM naar het Smithsonian Institution in Washington. Hij wordt daar onderdeel van de permanente collectie Information Age: People, Information and Technology.

Die eer valt hem ten deel omdat hij in 1997 als eerste computer een schaakmatch wist te winnen van de heersende wereldkampioen Gary Kasparov. Overigens had Kasparov het jaar daarvoor de eerste confrontatie met het rekenmonster gewonnen.
 
De computer bevatte 480 speciale processoren waarmee hij 200 miljoen stellingen per seconde kon analyseren. In de Smithsonian zal slechts een van de twee 'towers' van de RS/6000 SP-machine komen te staan.
 
Na de wereldschokkende overwinning op Kasparov hield IBM het schaken voor gezien. In 2000 stak het bedrijf 100 miljoen dollar in de bouw van een nieuwe supercomputer die vijfhonderd keer krachtiger moest worden dan de snelste toenmalige computer. Blue Gene werd ingezet voor het bestuderen van de manier waarop menselijke proteïnen zich opvouwen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-28T00:00:00.000Z Ruben Acohen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.