Chipmarkt beleeft lichte groei in 2002

De wereldwijde omzet uit de verkoop van halfgeleiders lijkt dit jaar uit te komen op een lichte stijging. De World Semiconductor Trade Statistics voorspelt een groei van 2,3 procent naar 142 miljard dollar.

Deze voorspelling komt overeen met een eerdere schatting van branche-organisatie SIA (Semiconductor Industry Association). Die rekende begin deze maand op een groei van 3 procent voor dit jaar, vergeleken met vorig jaar.
 
"Onze gegevens wijzen erop dat de halfgeleiderindustrie nu bezig is aan breed, maar geleidelijk herstel", aldus SIA-president George Scalise. De wereldwijde omzet uit chips lag in 2001 op 141 miljard dollar. Dat vertegenwoordigde een daling van maar liefst 31 procent in verhouding tot 2000.
 
De Wsts is net als de SIA positief gestemd over 2002, maar het heeft de verwachtingen voor volgend jaar naar beneden bijgesteld. Eerder voorspelde het nog een omzet van 173 miljard dollar, ofwel een groei van 21,8 procent, voor de wereldwijde chipmarkt. Nu spreekt het van 166 miljard dollar, wat neerkomt op 16,6 procent groei op jaarbasis.
 
Het zijn met name pc-geheugenchips en mobiele telefoonchips die de algehele toename voortstuwen. Die twee submarkten zullen in 2003 elk groeipercentages hebben van ruim 20 procent, aldus de Wsts. Algeheel herstel van de chipmarkt wordt pas in 2004 verwacht met een groei van 19,2 procent naar een jaaromzet van 170 miljard dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-30T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.