Groter Europa goed voor ict-bestedingen

Het Ierse 'ja' tegen het verdrag van Nice is niet alleen een goede zaak voor de politici. Ook de ict-sector zou er wel bij moeten varen, zegt Gartner Group.

Vorig weekend sloopten de Ierse kiezers de laatste barrière naar een uitbreiding van de Europese Unie in 2004 door in een referendum 'ja' te zeggen tegen het Verdrag van Nice. Tien landen staan te trappelen om tot de EU toe te treden: Cyprus, Tsjechië, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slowakije en Slovenië. Nu al zijn in een aantal van deze landen ict-leveranciers actief, niet alleen in het verkopen van producten en diensten, maar ook in het uitbaten van productiefaciltieiten. Volgens Annette Jump en Jonathon Hardcastle van Gartner Group zal de toetreding van een aantal centraal-Europese landen tot de EU die trend alleen maar versterken.
 
Gartner rekent er ook op dat steun van de Europese Unie ervoor zal zorgen dat de nieuwe lidstaten hun ict-infrastructuur op hetzelfde niveau brengen als de rest van Europa. Daarin zitten kansen voor leveranciers van infrastructuurproducten. Nu al trok de Europese Unie hiervoor geld uit, zo'n miljard euro per jaar.
 
Volgens Gartner zal toetreding tot de EU economische voordelen bieden aan de nieuwe lidstaten, en een groei van hun economie zal ook leiden tot een groei van de ict-bestedingen in die landen. Jung en Hardcastle wijzen erop dat de centraal-Europese landen aardig wat achterstand in te halen hebben. Zo is de markt voor pc's en servers in Polen maar half zo groot als in Spanje, terwijl beide landen hetzelfde aantal inwoners tellen.
 
Als laatste positief effect van de Europese uitbreiding stipt Gartner de afschaffing aan van een aantal invoerheffingen. Die zullen de prijzen voor internationale ict-producten verlagen, zodat ze beter kunnen concurreren met lokale producten. Landen als Hongarije en Tsjechië deden dit al.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.