Mainframe blijft sterkste oltp-platform

Een nieuwe studie van Gartner Group toont aan dat het mainframe nog steeds de meest geschikte machine is voor on-line transaction processing (oltp). Unix-servers komen op de tweede plaats, Windows-gesteunde systemen sluiten het rijtje.

Gartner stelt al sinds 1999 een lijst op van oltp-servers, maar voor het eerst werden nu diverse platformen door elkaar getest. Bij het opmaken van de hitlijst kijkt Gartner niet alleen naar de technologie, maar ook naar de marketingkracht die van de leveranciers van de servers uitgaat.
 
Het IBM mainframe van de zSeries 90 blijft op kop in de lijst, maar Gartner wijst er op dat de Unix-servers de kloof aan het dichten zijn. Daarbij dient wel rekening gehouden te worden dat het mainframe een hogere score krijgt op het gebied van technologie, maar een lagere inzake 'market momentum'.
 
Als beste Unix-server kwam de HP Superdome naar voren, gevolgd door de IBM pSeries 690, de IBM iSeries 890, de Fujitsu PrimePower, de Sun Fire 15000. De HP Non Stop Himalaya (ex-Tandem) sluit het rijtje van Unix-servers, maar dat is eerder omdat het om een niche-product gaat, want in technologisch opzicht scoort dit toestel wel vrij goed.
 
Als beste Windows-server scoort de IBM xSeries beter dan de HP ProLiant, de Dell PowerEdge en de Unisys ES7000.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-28T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.