'Eind dit jaar voorlopig EU-vonnis Microsoft'

De Europese Commissie komt eind dit jaar met een voorlopig vonnis in het onderzoek naar overtredingen door Microsoft van de Europese concurrentie-regels.

De commissie onderzoekt of Microsoft haar dominante positie op de desktopmarkt misbruikt om voet aan de grond te krijgen op de lucratieve servermarkt. De Europese Commissie wil ook weten of de bundeling door het Amerikaanse softwarebedrijf van de Media Speler met het besturingssysteem Windows het bedrijf een oneerlijke voorkeurspositie geeft.
 
"We verwachten eind dit jaar een voorlopige beslissing", vertelde Philip Lowe, hoofd van het directoraat generaal voor Mededinging, afgelopen vrijdag aan onder meer persbureau's Bloomberg en Reuters. Het slotoordeel van de EC volgt volgend jaar, na een openbare consultatie. Het onderzoek naar Microsoft is nog niet afgerond; zo onderzoekt de Commissie nog of het bedrijf integratie van applicaties en besturingssysteem inzet om de samenwerking met andere besturingssystemen te bemoeilijken.
 
De Commissie kan overtreders van de mededingswetten beboeten met maximaal 10 procent van de omzet, gemaximaliseerd op 2,5 miljard dollar. In 2001 heeft de Commissie tien keer zo'n boete opgelegd. De hoogste boete, 462 miljoen euro, was vorig jaar voor het Zwitserse farmaceutische concern Roche, voor het maken van prijsafspraken voor vitamines.
 
Aanleiding voor het Europese onderzoek naar Microsoft was een klacht van de Amerikaanse concurrent Sun.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-28T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.