Oracle en Siebel somber over komend jaar

Oracle en Siebel zijn somber gestemd over de it-markt voor 2003. Oracle schrapt nog eens 500 banen, met name in Europa. De twee zijn het erover eens dat klanten komend jaar niet meer aan ict besteden dan nu.

Dit lieten directieleden van beide bedrijven gisteren weten in toespraken aan institutionele investeerders op een RBC Capital Markets-conferentie die deze week plaatsvindt in San Francisco. De ict-bestedingen zullen in 2003 op ongeveer hetzelfde, lage niveau liggen als dit jaar, zei financieel vice-president Ken Goldman van Siebel.
 
Financieel directeur Jeff Henley van Oracle windt er ook geen doekjes om: "Een algemeen herstel van de ict-markt lijkt nu verder weg dan het drie maanden geleden nog leek." De databankleverancier boekte in zijn fiscale eerste kwartaal, dat in augustus afliep, een verlies van 10 procent op de omzet. Die lag op 2,03 miljard dollar, vergeleken met 2,27 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. De winst zakte van 511 miljoen dollar naar 386 miljoen dollar.
 
Henley voorspelde toen nog een omzetherstel voor de eerste helft van 2003. Nu stelt hij dat de vooruitzichten vaag zijn na Oracle's tweede kwartaal, dat op 30 november eindigt. De financieel directeur zegt dat ondernemingen in Europa en Azië eenzelfde terughoudendheid betreffende uitgaven krijgen als Amerikaanse bedrijven. Dit raakt Oracle aangezien 46 procent van zijn omzet in het eerste kwartaal van buiten de VS kwam.
 
Siebel doet wel uitspraken over de middellange termijn: "Ik denk dat de ict-bestedingen in wezen vlak blijven", zei Goldman. Hij speculeert dat het wel eens tot 2004 kan duren voordat de markt weer groeit. Siebel rapporteerde deze maand een nettoverlies van 92,1 miljoen dollar voor het derde kwartaal. Dit is het eerste verlies voor het bedrijf sinds 1997.
 
De softwareleverancier heeft in april al 10 procent van zijn personeel ontslagen. Financieel directeur Goldman benadrukte gisteren geen plannen te hebben voor nieuwe ontslagrondes.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-30T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.