Wereldwijde verkoop halfgeleiders blijft groeien

De wereldwijde verkoop van halfgeleiders is in het derde kwartaal weer gegroeid, en wel met 8,2 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. De omzet voor het derde kwartaal kwam uit op 36,9 miljard dollar.

Vergeleken met de omzet in dezelfde periode vorig jaar bedraagt de stijging zelfs 21 procent. Dit blijkt uit metingen van branche-organisatie SIA (Semiconductor Industry Association). "Het herstel van de halfgeleiderindustrie zet breed en sterk door nu het jaar verder is gevorderd", zegt SIA-president George Scalise.
 
In het eerste kwartaal dit jaar lag de groei op 5,6 procent en in het tweede op 5,8 procent, beide in vergelijking tot de voorgaande periode. Het derde kwartaal is traditioneel een gunstige periode voor chipverkoop vanwege het begin van het nieuwe studiejaar. De pc-verkoop aan studenten viel weliswaar tegen, maar de chips voor die producten zijn wel al verkocht aan de pc-fabrikanten.
 
Scalise zegt dat de groei met name te danken is aan hogere verkoop in de markt voor draadloze apparatuur. Dit komt weer voort uit de grote aantallen nieuwe consumenten in Azië die gsm's en handcomputers aanschaffen. De SIA ziet ook groei in de sectoren voor digitale consumentenelektronica, pc's en elektronica voor auto's.
 
De groei lag in september, de laatste maand van het derde kwartaal, echter op 3 procent in vergelijking met de voorgaande maand. Vergeleken met september 2001 bedroeg de groei 20,6 procent. De maandomzet lag op 12,29 miljard dollar. Analisten maken zich zorgen dat de relatief slappe afsluitmaand van het derde kwartaal een voorteken is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-05T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.