Worldcom: bijstelling van negen miljard

Worldcom zei gisteren zijn boekhouding binnenkort bij te moeten stellen met maar liefst negen miljard dollar. De SEC onderzoekt de boekhouding en directieleden van het getroubleerde bedrijf.

Worldcom voert echter ook gesprekken met de beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission) om een schikking te bereiken betreffende de beschuldigingen van aandelenfraude. Dat bedrog zou zijn gepleegd door de financiële resultaten van het bedrijf kunstmatig en onjuist op te kloppen. Volgens de SEC is dit al sinds 1999 aan de orde.
 
Indien Worldcom een schikking bereikt, komt het er met een boete vanaf. Volgens dagblad New York Times zou dit boven 7 miljoen dollar kunnen uitkomen. Daarnaast moet het bedrijf beloven de wetgeving voor aandelen niet nogmaals te schenden. Bovendien zou het daarna, vrij van schulden, een doorstart kunnen maken.
 
Concurrenten van het telecomconcern, dat verwikkeld is in met voorsprong het grootste boekhoudschandaal in de geschiedenis, protesteren fel tegen deze mogelijkheid. Zowel de SEC als Worldcom onthouden zich van commentaar op de berichten over een schikking.
 
De Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal meldde eind september al op basis van anonieme bronnen dat Worldcom bezig was met een verdere herziening van zijn financiële resultaten. Volgens het dagblad ging het om twee miljard dollar aan verkeerd geboekte afschrijvingen op activa en de consolidatie van buitenlandse dochters. Het boekhoudprobleem blijkt nu echter fors groter te zijn.
 
De SEC kwam in juni met de eerste beschuldiging aan het adres van Worldcom. Dit betrof een boekhoudfraude die in totaliteit 3,85 miljard dollar bedroeg. Het telecomconcern vroeg en verkreeg in juli surseance en had toen een schuld van 40 miljard dollar. Vervolgens ontdekte het een tweede boekhoudfout van nog eens 3,8 miljard dollar.
 
Vorige week heeft Worldcom nog een rechtszaak gewonnen om de uitbetaling van bonussen aan sleutelfiguren voor de lopende reorganisatie (http://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i4502rig.htm). Gisteren werd bekend dat de Nederlandse vestiging een principe-akkoord bereikt met vakbond FNV over het sociaal plan van die reorganisatie (http://www.computable.nl/artikels/binnlan2/n4502sky.htm).
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-06T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.