IBM bereid webdienstenroyalties te schrappen

IBM is bereid af te zien van royaltievergoedingen voor bepaalde webdienstentechnologie waar het patenten op heeft. De computerreus stelt wel enkele voorwaarden hiervoor.

IBM verklaart geen royalties te rekenen voor zijn technologie die gebruikt wordt in standaarden voor webdiensten. Voorwaarde is wel dat andere bedrijven met soortgelijke claims of patenten dit voorbeeld volgen.
 
Indien dit niet gebeurt, zou de totstandkoming van webdiensten en de daarvoor benodigde xml-specificaties ernstig gehinderd worden. IBM wil dit niet, aangezien webdiensten een grote, nieuwe markt vertegenwoordigen waar het concern met zijn dienstverleningstak van wil profiteren.
 
Sun Microsystems weigerde lange tijd regulier lid te worden van de webdienstenconsortium WS-I juist vanwege IBM's patenten op het gebied van webdiensten. Sun wou direct een zetel in de bestuursraad van de organisatie. De Unix-leverancier stelde dat IBM een verborgen agenda had waarbij het bepaalde technologie via de WS-I tot standaard wou laten verheffen om dan royalties te heffen.
 
De WS-I is overigens opgezet door Microsoft en IBM, die Sun in eerste instantie niet hadden gevraagd bestuurslid te worden. Dit geschil is nu, na enkele maanden openlijke ruzie, opgelost. De WS-I schept twee nieuwe bestuurszetels en houdt begin volgend jaar verkiezingen daarvoor. Sun wordt nu in eerste instantie toch gewoon lid, maar hoopt verkozen te worden. IBM heeft al verklaard op Sun te stemmen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-08T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.